FrågaFAMILJERÄTTBodelning24/12/2014

Gäller bodelningsavtal?

Hej. vi ligger i skilsmässa. vi har skrivit ett papper vad vi ska dela på möbler och div. jag har ett lån som jag tog i mitt namn. och de har vi även skrivit på detta papper att vi skall dela på när vi sålde våran bostatsrätt. vi bägge har skrivit under detta papper. men ingen har bevittnat det. men han vill inte ge mig dessa pengar pga att han tycker att de är han som ha lagt ut alla sina pengar när vi rustande lägenheten. för han hade fått sina pengar av sin mamma. vi har inte äktenskapsförord. kan han slippa att ge mig pengarna för lånet.

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga!

När man står inför äktenskapsskillnad får man avtala om bodelningen, vilket väl är vad ni har gjort. Det krävs heller inga vittnen eller liknande, utan det räcker med att avtalet är skriftligt och att båda makar har skrivit under det (9 kap. 5 § Äktenskapsbalken, https://lagen.nu/1987:230). En av de frågor man får avtala om är vem som skall få vilken egendom, och det är ju det ni har gjort enligt vad du skriver. I så fall är det också det som gäller.

Det som skulle kunna förändra situationen är om bodelningsavtalet var oskäligt eller dylikt. Detta kunde till exempel vara aktuellt om den ena maken av någon anledning skulle ge i stort sett all sin egendom till den andra. I ert fall låter detta knappast aktuellt.

Sammanfattningsvis kan han inte komma undan att ge dig pengarna, eftersom ni har skrivit under bodelningsavtalet. I sista hand kan du naturligtvis gå till domstol, men i varje fall har han ingen rätt att ensam ändra sig efter att ni har skrivit avtalet.

Lycka till, och hoppas att svaret är till någon hjälp!

Hälsningar,

Thommy Södergård ÅkessonRådgivare