Gäller avtal om bodelning även om det aldrig blev en skilsmässa?

2017-03-02 i Bodelning
FRÅGA
Hejsan !Min man och jag skulle skiljas för ca 1 år sedan. Vi skrev på ett handskrivet papper vår bodelning som jag skrev på. Vi är fortfarande gifta. Vi skildes aldrig. Nu vägrar han ge mig pappret på bodelningen jag skrev på. Kan han använda den i framtiden vid ev skiljsmässa ? Känns inte som den uppdelningen vi skrev är aktuell längre .Vad kan jag göra ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om skilsmässa och bodelning finns i äktenskapsbalken (se lagen här).

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom delas upp mellan dem genom bodelning. När man ska göra bodelningen utgår man från hur egendomsförhållandena såg ut den dagen som ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten (9 kap. 2 §). Om du och din man aldrig fullföljde skilsmässan är det som du säger med stor sannolikhet så att egendomsförhållandena har ändrats sedan ansökan om skilsmässa. Skulle det vara så att ni i framtiden ansöker om skilsmässa ska bodelningen göras utefter hur egendomsförhållandena ser ut då. Det nuvarande avtalet om bodelning blir då inte aktuellt och kan alltså inte användas vid en framtida skilsmässa.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95746)