Fullmakter

2017-11-02 i Avtal
FRÅGA
Jag ska utfärda en fullmakt där jag ger en valfri person en fullmakt att köpa en telefon till mig och min fråga lyder vilken fullmakt ska jag använda samt varför fullmakten ut som den gör. Hur kommer det sig att det är just den fullmakten jag ska använda?Under tiden du är bortrest i Borneo och Nepal måste du dessutom anställa ett butiksbiträde till den lilla butiken du äger. Hur löser du det juridiskt?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

En fullmakt innebär att exempelvis A ger B behörigheter/befogenheter att utföra ett visst uppdrag åt A. En fullmakt kan ges på olika sätt.

Skriftlig fullmakt: Det är ett skriftligt avtal där A anger skriftligt i avtalet att denne ger B i uppdrag att köpa en telefon åt A. Skriftliga fullmakter är egentligen det bästa alternativet eftersom då kan A och B bevisa att en fullmakt finns. A kan i avtalet tydligt skriva vilken telefon hon eller han vill ha, vilken färg telefonen ska ha, vilket pris telefonen får kosta m.m. B är ju då skyldig att följa avtalet till 100%. På så sätt kan A försäkra sig om att B kommer utföra uppdraget på rätt sätt.

Muntlig fullmakt: Det är en fullmakt som A ger till B muntligt. A kan ju säga till B "köp en mobil till mig" och därefter ange alla detaljer som telefonen ska ha. Problemet är att det sen är svårt att bevisa att A och B hade ett avtal om en fullmakt. Det kan även vara svårt att bevisa vad de kom överens om gällande telefonen. Ifall B köper fel telefon eller om B betalar för mycket för telefonen så kan ju inte alltid A göra så mycket åt saken pga. brist på bevis.

Ställningsfullmakt: Avtalslagen 10 § 2 st. Det är en fullmakt som man får när man har en anställning. Om du vill anställa en person så kommer den person som du väljer att anställa få en ställningsfullmakt. Personen kommer då att få i uppdrag att arbeta i affären och eventuellt ta betalt m.m. Ställningsfullmakten kan vara skriftlig eller muntlig. Det bästa är ju ifall den är skriftlig. För då kan ni avtala om arbetstid, arbetslängd, lön, uppsägningstid m.m.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95695)