Fullbordan av gåva och bevisbördan

2017-03-02 i Gåva
FRÅGA
Hej! Jag har dejtat en kille snart under ett års tid. Jag har fått fina gåvor/saker så som pengar, cyklar, klocka, mobil, skor,botox mm. När han inte får som han vill eller bråkar så säger han att han ska ha tillbaka det jag fått och säger att jag fått låna det och att jag ska betala tillbaka det. Börjar bli trött och lite rädd för han nu för han ändrar sig i sitt humör hela tiden och vill göra slut. Då säger han att han ska polisanmäla att hans cyklar är stulna och att jag har tagit dom och det andra jag fått. Jag undrar hur jag ska gå till väga? Är det hans saker när dom är hos mig och jag fått dom. Han säger att det står i hans namn och då är det hans? Men allt är hos mig och jag har ju fått det av han.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

En gåva är en så kallad benefik rättshandling. Det innebär att en person ger egendom eller pengar till en annan person utan att någon motpresentation krävs av mottagaren.

Dina gåvor fullbordades när egendomen kom i din besittning (du kan använda sakerna, har dem i ditt hem och bestämmer över hur de används). När gåvorna har fullbordats är sakerna dina. Det spelar alltså ingen roll att han står på avtalen, förutom i bevishänseende.

I det fall han motsätter sig att det skulle röra sig om gåvor och istället hävdar att det varit lån, är det du som har bevisbördan för att det är gåvor. Detta kan såklart vara svårt att bevisa i efterhand. Försök att hitta fakta som visar på att det du fått är gåvor. Sådana bevis kan till exempel vara skriftliga konversationer eller att någon i er närhet kan styrka att det rört sig om gåvor. Omständigheter som talar för din fördel är att ni har levt i en parrelation och utbytt gåvor.

Värt att notera är att om han vill ha tillbaka sakerna kan han inte komma och ta dem ifrån dig. Om ni är oense om gåvofrågan får han vända sig till tingsrätten med sina krav.

Med vänliga hälsningar,

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (726)
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?
2021-07-12 Vilka formkrav finns för samboavtal och gåvobrev av fastighet?

Alla besvarade frågor (94233)