Frånträda försäljningsavtal av bostadsrätt

2017-03-04 i Avtal
FRÅGA
Om jag skrivit ett privat köpeavtal för att sälja min bostadsrätt och kommit överens med köparen om att ta emot pengar under bordet. Hur ser då mina möjligheter ut att bryta avtalet om jag ångrar försäljningen innan avtalet fullgjorts, de vill säga köparen har betalat handpenning men tillträdesdagen har inte passerats?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En grundläggande utgångspunkt inom avtalsrätt är att avtal ska hållas. Denna utgångspunkt leder till att köparen alltid kan kräva att avtalet ska hållas. En säljare har självklart också denna rätt då köpare inte betalar, men då köparen ofta inte har möjlighet att betala brukar avtal som oftast i detta fall hävas varpå säljaren hittar en annan köpare och eventuell kräver köparen på skadestånd.

Köparen har således rätt att kräva att ni fullföljer avtalet. Självklart kan ni gemensamt komma överens om att avtalet hävs och att ni ålägger köparen ersättning. Köparen behöver dock inte ta någon hänsyn till den eventuell förlust denne lidit utan kan alltså sätt ut vilket pris som helst.

Du har alltså ingen rättslig möjlighet att på egen hand häva avtalet. Jag rekommenderar dig att helt enkelt höra av dig till köparen och fråga för vilket pris denne skulle kunna tänka sig frånträda avtalet.

Vänligen,

Torbjörn Carbell
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1411)
2021-01-20 Hur utformar jag en framtidsfullmakt
2021-01-19 Behöver vi skriva en framtidsfullmakt eller räcker det att vi är gifta?
2021-01-18 Går det få tillbaka ett lån som man givit till någon annan?
2021-01-17 Vad avgör om ett avtal är legitimt och juridiskt bindande?

Alla besvarade frågor (88317)