Från vilken dag krävs sjukintyg under corona?

2021-07-23 i Sjuk
FRÅGA
Hejsan! vad gäller egentligen nu avseende sjukdom och sjukintyg. Kan intyg krävas från arbetsgivare trots regeringsbeslut. För att göra en lång historia kort så kräver min arbetsgivare sjukintyg fom dag 8. Har varit i kontakt med fack samt min företagshälsovård som säger att det inte behövs pga regeringsbeslutet. Blir inte klok på dethär.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Med anledning av coronaviruset genomförde regeringen under 2020 en rad åtgärder på socialförsäkringsområdet. En av dessa åtgärder var att slopa kravet på sjukintyg under sjuklöneperioden, vilken varar i 14 dagar. Regeringens åtgärd innebar alltså att den som var sjuk kunde vara hemma från arbetet och enbart behöva tillhandahålla ett sjukintyg på dag 15. Denna åtgärd har sedermera förlängts ett antal gånger och är i dagsläget sagd att gälla till och med den 30 september 2021. Du kan läsa mer om åtgärderna här.

Svaret på din fråga är således att du inte behöver visa upp ett sjukintyg redan dag 8, det räcker att du kan göra det den femtonde dagen in i din sjukdom.

Hoppas att detta gav svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Ted Winström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (220)
2021-09-03 Är regelverket kring karensavdraget tvingande?
2021-09-03 Hur långt sträcker sig arbetsgivarens rätt att få ta del av information och orsak bakom den anställdes sjukfrånvaro
2021-07-28 ​Får arbetsgivare gå hem till en anställd som är sjukskriven?
2021-07-23 Från vilken dag krävs sjukintyg under corona?

Alla besvarade frågor (95731)