Fråga om uppsägningstid av tidsbestämt hyresavtal vid uthyrning av egen bostad

2017-12-11 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej. Min vän har hyrt ut sitt hus till mej och min man. Kontraktet börjar gälla den 1jan 2018 och löper på 3 år. Vi gjorde en deal med fastighetsägare att vi plockade ur hela hans hus och städade så skulle vi få flytta in i dec 2017 och bo kostnadsfritt dec månad. I dag den 10 dec så säger han att han ska flytta tillbaka till huset och att vi får leta reda på en lägenhet. Vad har vi för rättigheter.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Eftersom att er vän hyrt ut sitt hus är det lagen om uthyrning av egen bostad (även kallad privatuthyrningslagen) som blir tillämplig.

Avtal om hyra kan ingås på bestämd eller obestämd tid. Eftersom att ert avtal skulle löpa på 3 år så är avtalet ingånget på bestämd tid. Ett sådant avtal upphör att gälla vid hyrestidens slut om ingen av parterna säger upp avtalet tidigare.

Uppsägningstid vid tidigare uppsägning
Säger hyresvärden upp avtalet tidigare, exempelvis innan tillträde som i detta fall, så har denne en uppsägningstid på 3 månader att ta hänsyn till. Det innebär alltså att från det att er hyresvärd sagt upp ert avtal har ni som hyresgäster rätt att bo kvar i tre månader innan ni måste flytta ut (se här). Er hyresvärd har därför inte rätt att be er flytta samma dag som denne sagt upp lägenheten utan ni har rätt att bo kvar i huset i tre månader till.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97596)