Fråga om uppsägning av en part från gemensamt hyresavtal

2017-11-06 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Om man som två personer står på ett hyreskontrakt, och den ena vill skriva ut sig hur funkar det då? Blir det uppsägningstid för den ena personen i tre månader? Jag tänker man är ju solidariskt skyldiga att betala hyrans så länge båda står på kontraktet, men jag tänker att man gör ett övertagande av kontraktet och då borde ingen uppsägningstid gälla då avtalet inte sägs upp? Att det fungerar som ett lägenhetsbyte liksom där man byter kontrakten bara och inte har någon uppsägningstid att det börjar gälla från typ sista dagen i månaden eller något sådant. Har kollat i hyreslagen och hittar inte riktigt någon information om detta hur betalningsskyldigheterna ser ut för den som flyttar ut och den ena stannar kvar på kontraktet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Uppsägning av gemensamt hyresavtal
Jag utgår i mitt svar från att hyresavtalet gäller på obestämd tid. Står ni båda med i hyresavtalet som parter så måste det sägas upp i sin helhet för att sluta gälla (se här). Finns inget specifik avtalad uppsägningstid så är det 3 månader som gäller (se här). Under uppsägningstiden är ni båda, oavsett om den som vill flytta väljer att flytta ut direkt, ansvariga för att betala hyran i och med att ni båda står på hyresavtalet.


Nytt hyresavtal mellan den som bor kvar och hyresvärden

Hyresvärden måste godkänna att enbart en av er bor kvar och då skrivs ett nytt hyresavtal som kan göra ett er gemensamma uppsägningstid uteblir alternativt blir kortare.

Jag råder er att kontakta er hyresvärd innan ni säger upp avtalet. Tillsammans med hyresvärden kan ni se över vilka möjligheter som finns för att eventuellt komma undan med kortare uppsägningstid. Men hyresavtalet måste som sagt sägas upp i sin helhet, det är inte godtagbart att en av er bara flyttar ut utan att hyresvärden godkänner det.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95697)