FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag06/10/2017

Fråga om suppleants ansvar i AB

Hej!

Min sambo vill starta aktiebolag och undrar om jag vill bli hans enda suppleant i bolaget. Jag undrar om jag kan bli betalningsskyldig eller på annat sätt ansvarig om något skulle gå fel. När jag försöker söka information om detta tycker jag att det verkar vara otydligt. Tacksam för hjälp.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

En suppleants ansvar är detsamma som för en styrelseledamot, när suppleanten agerar som styrelseledamot, alltså t.ex. om ordinarie styrelseledamot är sjuk (8 kap. 3 § aktiebolagslagen).

Om en styrelseledamot agerar utanför sin behörighet eller befogenhet t.ex. genom att fatta ett beslut som faller inom bolagsstämmans exklusiva kompetens (såsom beslut om emission av aktier), är hen ansvarig för detta (8 kap. 42 §). Detta är dock bara din sambo som i praktiken kan väcka talan om detta eftersom hen är ensam styrelseledamot och dessutom ensam aktieägare antar jag.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång du har en juridisk fundering!

Vänliga hälsningar,

Samuel KarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000