Fråga om suppleants ansvar i AB

2017-10-06 i Bolag
FRÅGA
Hej!Min sambo vill starta aktiebolag och undrar om jag vill bli hans enda suppleant i bolaget. Jag undrar om jag kan bli betalningsskyldig eller på annat sätt ansvarig om något skulle gå fel. När jag försöker söka information om detta tycker jag att det verkar vara otydligt. Tacksam för hjälp.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

En suppleants ansvar är detsamma som för en styrelseledamot, när suppleanten agerar som styrelseledamot, alltså t.ex. om ordinarie styrelseledamot är sjuk (8 kap. 3 § aktiebolagslagen).

Om en styrelseledamot agerar utanför sin behörighet eller befogenhet t.ex. genom att fatta ett beslut som faller inom bolagsstämmans exklusiva kompetens (såsom beslut om emission av aktier), är hen ansvarig för detta (8 kap. 42 §). Detta är dock bara din sambo som i praktiken kan väcka talan om detta eftersom hen är ensam styrelseledamot och dessutom ensam aktieägare antar jag.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång du har en juridisk fundering!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (731)
2021-07-17 Försvinner utdelningsutrymmet i ett av mig ägt aktiebolag om jag säljer aktiebolaget till mitt Holdingbolag?
2021-07-13 Försäljning av andel inom konsortium
2021-07-06 Rätt till redovisningshandlingar inför bolagstämma
2021-07-02 Kan jag starta ett aktiebolag trots skuldsanering?

Alla besvarade frågor (94351)