Fråga om sambor och boenderätt.

FRÅGA
Vad gäller vid separation mellan sambor om boende rätten i en bostadsrättslägenhet
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen
När två sambos separerar så kan man ansöka om att göra en bodelning. Det är alltså frivilligt om ni vill genomgå en bodelning eller inte. Men om ni vill göra en bodelning så ska man göra det med utgångspunkt ur de förhållandena som förelåg när förhållandet upphörde, se 8 § Sambolagen. I en bodelning mellan sambos så är det endast gemensam bostad och bohag som ska ingå, bohag är sånt som möbler m.m. Det finns ytterligare ett krav för att något ska få kallas samboegendom, egendomen ska vara förvärvad för gemensamt syfte. Syftet med köpet av bostaden eller bohaget ska alltså ha varit att ni skulle nyttja det tillsammans, se 3 § Sambolagen.

Vem ska få bo i bostaden?
När man gjort en bodelning ska värdet fördelas på lotter. Den som bäst behöver bostaden ska få den avräknad på sin lott. att en person ska ha vårdnad av barn kan vara ett skäl som talar för att få bostaden på sin lott, se 16 § Sambolagen.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94177)