Fråga om samboegendom

2017-11-19 i Bodelning
FRÅGA
Hej jag är sambo. Vi bor i en hyresrätt (lagom stor) med vår dotter sofie som är två år gammal. Hyresrätten fick vi för några år sedan, när vi lyckades byta hennes 1:a på gärdet mot en större lägenhet utanför tullarna. Eftersom hennes lägenhet byttes ut. Min sambo jobbar ungefär 75 timmar i veckan medans jag arbetar som en föreskolelärare. Jag har tröttnat på hennes vabbande och jag tar hela ansvaret i hemmet och ser knappast en skymt av henne längre. Jag har inga sparade pengar och en låg inkomstMin Familj och vänner bor i göteborgJag är orolig för att bli ställld på gatan utan bostad med ett barn att ta han om, vad är ditt råd angående seperationen?Har jag något att ta hämta ur bodelningen? Henns familj är välbärgad och har stora tillgångar i form av värdepapper och placeringskontonSkulle uppskatta svar tack på förhand:)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid en eventuell bodelning mellan sambor är det bostad och bohag som ska delas lika (se här). Med bostad menas fastighet, hyresrätt eller bostadsrätt som ni bor i gemensamt och förvärvat för att bo i gemensamt (se här). Till bohag hör möbler, hushållsmaskiner och andra liknande saker som är avsedda för ert gemensamma boende (se här).

Eftersom ni bytte till er denna lägenhet för att bo där gemensamt, kommer den ingå i en eventuell bodelning och ni har alltså lika mycket rätt till den. Din sambo skulle därför inte bara kunna kasta ut dig om ni gör slut. Detsamma gäller alltså det bohag som ni införskaffat gemensamt till lägenheten, det har ni lika mycket rätt till.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2916)
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?
2021-11-17 Kortvarigt äktenskap och bodelning vid dödsfall
2021-11-11 Hur kan ändringar göras i ett bodelningsavtal?

Alla besvarade frågor (97356)