FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal13/03/2016

Fråga om samboavtal

Vi ska bli sambor och köpa en bostadsrätt och stå båda på köpekontraktet men jag ska betala hela kontantinsatsen samt stå ensam för lånen. Hur ska vi skriva vårt samboavtal?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Hur avtalet borde se ut beror helt på hur ni vill att en bodelning och egendomsförhållandena ska se ut om ert samboförhållade skulle upphöra. Lawline hjälper gärna till med avtalet och genom att klicka här kan ni få hjälp med formulering och innehåll.

Lägenheten kommer att utgöra samboegendom även om det är du som står på lånet, eftersom ni köper lägenheten för ett gemensamt ändamål och med syftet att ni ska bo där tillsammans, detta enligt Sambolagen. Det kan alltså vara en bra idé att avtala om hur bodelningen ska se ut gällande lägenheten om ni önskar att i förhand reglera vem som kommer ha rätt till lägenheten/hur stor del var och en kommer ha rätt till.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars skulle jag rekommendera dig att vända dig till vår Express-tjänst där du kan få ytterligare rådgivning och utredning angående ärendet inom 3 dagar genom att klicka här.

Mvh,


Cornelia NajafiRådgivare