Fråga om ifall lägenhet räknas som samboegendom

FRÅGA
Hej,Jag har en fråga angående sambolagen. jag har köpt en lägenhet för ett år sen då jag var singel och nu vill min pojkvän flytta in till mig och lägga sin adress på mig. Gäller sambolagen i så fall och att det blir bodelning?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Precis som du har nämnt är det sambolagen som är aktuell i ditt fall. Som sambor räknas enligt 1 § två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Därmed är sambolagen tillämplig på er.

Om ert samboförhållande skulle upphöra kan bodelning ske om någon av er begär det, 8 §. Det är då samboegendomen som ska delas upp mellan er. Vad som utgör samboegendom regleras i 3 §. Där stadgas att samboegendom är sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning. Eftersom du köpte din lägenhet innan du blev tillsammans med din pojkvän är lägenheten inte förvärvad för gemensam användning. Lägenheten utgör därför inte samboegendom och ska inte ingå i en eventuell framtida bodelning. Att din pojkvän flyttar in och folkbokför sig i lägenheten påverkar inte detta.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2266)
2019-05-25 Bodelning med samboavtal
2019-05-25 Samboegendom och dold samäganderätt
2019-05-25 bodelning mellan sambor
2019-05-24 Vad är föremål för bodelning enligt SamboL?

Alla besvarade frågor (69302)