Fråga om hur lång tid efter separation en bodelning kan ske

2017-11-20 i Bodelning
FRÅGA
Har separerat från min sambo, vi har bott tillsammans i ca 6 år i två olika länder. För 1,5 år sedan fick jag förstahanskontrakt i Stockholm som vi flyttade in i tillsammans. Jag står ensam på kontraktet, lägenheten fick jag på min kötid. Vid separationen flyttade han frivilligt ut, jag erbjöd honom att bo kvar tills han hittat något alternativ som kändes bra eftersom jag har föräldrar jag kan bo hos i närheten, men han nekade. Nu kräver han (informellt) att jag ska byta min hyresrätt mot två mindre hyresrätter så att han får en. Jag har nekat, och blivit kontaktad av en jurist som å hans vägnar kräver samma sak. Återigen nekat. Det har nu gått ca 3 månader av att de lägger fram krav, jag nekar och de svarar att de kommer att kräva bodelning. Ingenting händer, och sedan kommer samma krav igen från antingen exet eller hans jurist. Fyra vändor har det varit nu. Ingen bodelning har krävts.Min fråga är - Hur länge kan han hålla på så här? Jag vill själv byta min lägenhet mot en mindre åt mig själv, men kan ju förstås inte göra det i nuläget. Finns det någon gräns för hur länge jag behöver vänta på att han ska kräva bodelning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Samboegendom ska delas lika
Vid en eventuell bodelning ska samboegendomen delas likas (se här). Till samboegendom hör bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk (se här).

Vad gäller lägenheten så är den alltså att anse som er gemensamma om ni flyttade in i den med avsikt för att bo i den gemensamt, då spelar det ingen roll att enbart du stått på kontraktet.

Begäran om bodelning
Begäran om bodelning kan ske senast ett år efter att separation har skett (se här).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2918)
2021-12-01 Bodelning?
2021-11-30 Kan enskild egendom tillhöra två personer?
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (97610)