Fråga om höjd hyra utan förvarning

2017-01-22 i Hyresavtal
FRÅGA
Min hyresvärd gav mig hyresräkningen inför de kommande 3 månaderna och jag fick en chock! Han höjer min hyra från 5190 kr till 5280 kr! Det är alltså en höjning på 1,73 % och de andra hyresvärdarna i området höjer med knappt 1 %! Han har inte ens meddelat mig om att han tänker höja hyran! Får han ens höja den så mycket enligt lag? Ska jag motsätta mig det skriftligt till honom eller hur går jag tillväga?Mvh
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline!

Hyresvärden ska skriftligen meddela dig om hon vill att hyresvillkoren ska ändras, vilket framgår av jordabalken 12 kap 54 §. Om hyresvärden vill ändra hyresvillkoren och du som hyresgäst säger emot det måste ansökan om ändring av villkoren göras av hyresnämnden. Då blir det upp till nämnden att avgöra om den föreslagna hyran är skälig eller inte. Vid bedömning av skälighet görs bl.a. en jämförelse med lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga, se här. Regeln är till för att skydda dig som hyresgäst mot oskäliga hyreshöjningar.

Mitt råd är att vända dig till hyresnämnden och be dem se över ändringen av villkoren för att göra en bedömning av om höjningen är att anse som skälig eller inte!

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94233)