Fråga om fullmakt behövs vid skötande av annans ekonomi

2017-03-01 i Avtal
FRÅGA
Måste en ensamstående kvinna lämna fullmakt åt ende sonen om det skulle hända något med henne.Dvs om hon inte kan sköta sin ekonomi.Eller kan sonen gå in och sköta detta utan fullmakt
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avtalslagen kan vara krånglig att förstå. Men ur den framgår att en fullmakt behövs i alla situationer då någon ska handla för någon annans räkning och ingå avtal med en utomstående person, se här. Sonen får alltså inte sköta mammans ekonomi utan fullmakt.

Skiljer på två olika fullmakter
Det finns två olika sorters fullmakter, generalfullmakt och enkel fullmakt. En generalfullmakt skulle ge sonen rätt att vidta samtliga handlingar som hans mamma själv får göra. Enkel fullmakt ger sonen rätt att vidta endast vissa åtgärder, exempelvis att enbart sköta ekonomin.

Finns det några formkrav?
Att ge någon en fullmakt är en privaträttslig handling och det behövs inget godkännande eller liknande från myndighet. Det ställs heller inte några formkrav på hur en fullmakt ska upprättas utan en muntlig fullmakt är i princip också gällande, se här. De flesta företag och personer brukar däremot kräva att den är skriftlig för att den ska accepteras och därför är rekommendationen att fullmakten upprättas skriftligt.

Här finns en mall för generalfullmakt.
Här finns en mall för enkel fullmakt

När det gäller bankärenden brukar bankerna ha egna mallar för fullmakter. Mitt förslag är därför att personen som vill ge fullmakt kontaktar sin bank om en fullmaktsblankett för att det inte ska uppstå några problem kring just bankärenden.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1408)
2021-01-17 Vad avgör om ett avtal är legitimt och juridiskt bindande?
2021-01-16 När ska barn börja betala för sin barnförsäkring?
2021-01-14 Felstavat namn på anställningsavtal
2021-01-12 Är det brottsligt att sälja något dyrare än vad man köpt det för?

Alla besvarade frågor (88171)