Fråga om förskott på arv.

2017-03-28 i Förskott på arv
FRÅGA
Min sambo har "lånat" pengar av sin mor genom livet. Detta har skett mer som ett bidrag från modern utan att något avtal är skrivet om att det ska betalas tillbaka el när. Det enda som finns är en kassabok där modern skrivit "Niclas lånat". Nu kräver brodern som sa upp kontakten med modern för 30 år sedan att pengarna som min sambo enl honom är skyldig ska dras av från hans arv. Är denna kassabok giltig som "bevis" utan underskrifter mm? Kan man bestrida detta på något vis isf? Min sambo har alltid funnits för sin mor varje dag och hennes vilja var att hjälpa honom ekonomiskt då han haft det kärvt. Brodern har inte hörts av på 30 år, han är miljonär och ska nu mjölka ur varje krona ur denna tragedi. Min sambos enda tröst var att kanske kunna släcka några skulder med arvet. Tacksam för hjälp! Mvh Therese
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande rätt
Vid fördelning av arv så tillämpas reglerna i Ärvdabalken, den kan du lära här. Huvudregeln är att bröstarvingar (barn) delar lika på arvet från deras föräldrar. Däremot så finns det regler om förskott på arv i ärvdabalkens sjätte kapitel. I regel så ska det den som fått gåvor av sin förälder sedan dra av det från sitt arv, om inte annat finns föreskrivet eller man kan anta med hänsyn till omständigheterna att så varit avsett. Föregående betyder alltså att om ett barn fått en gåva av sin förälder så är huvudregeln att den dras av från arvet, men om föräldern skrivit med ett villkor, eller uttryckt sin vilja på annat sätt, att gåvan inte ska komma att dras av från arvingens arvslott så kommer den inte göra det. Det här villkoret kan skrivas i ett gåvobrev etc. Om arvsmottagaren har fått gåvor som överstiger värdet av det arvet hen får av föräldern så behöver arvsmottagaren inte betala överskottet.

Gällande din sambo
Vad jag förstår av er situation så har dessa lån varit mer som en gåva om de inte betalats tillbaka. Som jag beskrev ovan så är då huvudregeln att de tyvärr då måste dras av från din sambos arv. Jag förstår det som att modern fortfarande är i livet och då skulle jag rekommendera er att upprätta ett testamente där modern får uttrycka sin vilja om fördelningen av hennes arv. I testamentet kan hon skriva om hon vill/ inte vill att dessa lån (gåvor) ska dras av från din sambos del av arvet. För att det inte ska bli några problem gällande testamentet så är det bäst att kontakta en jurist vid upprättandet.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94587)