Fråga om fastighet utgör sambogendom
Är sambo sedan 15 år, vi är skrivna på olika adresser. Motivet är att jag har en hyreslägenhet i Sth som vi vill ha kvar. Flyttar jag tar värden hand om den.
Min sambo ägde en bostadsrätt när vi blev ihop. Under vår samvaro friköptes nämnda
bostadsrätt. Min sambo har hela tiden varit lagfaren ägare till fastigheten, bostadsrätt först och sedan "eget hus" och stått för ränta/amorteringar och driftkostnader.
Vi vill att min sambo ska vara fortsatt ensam ägare till fastigheten efter friköpet. Vi har
gemensamt testamente men inget samboavtal. Ägandeformen till det hus vi mestadels
bor i har förändrats under vår sambotid. Vad säger lagen och hur försäkrar vi oss om att
jag inte ska bli ägare till en del av huset?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
För att besvara er fråga ska jag först säga något kort om sambor, och sedan redogöra för reglerna om samboegendom och samboavtal, samt hur ni bör göra.
Sambor
Enligt 1 § sambolagen (2003:376) anses med sambor två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. När man ska avgöra om två personer är sambor eller inte görs en helhetsbedömning. Att man är folkbokförd på samma adress talar starkt för att man är sambor, men det är inte ett krav. Ni anses alltså fortfarande vara sambor då ni bor tillsammans i 15 år även om ni t.ex. inte är folkbokförda på samma adresser. Detta är av betydelse eftersom det som utgör er samboegendom kan kommas att tas upp vid en bodelning och delas lika mellan er.
Samboegendom
Enligt 3 § sambolagen utgör samboegendom sambornas gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning. Detta innebär att en bostadsrätt som din sambo hade innan ni ingick samboförhållandet inte ska anses vara er samboegendom och inte ingå i en eventuell bodelning om t.ex. samboförhållandet skulle upphöra. Bostadsrätten anses alltså inte utgöra er gemensamma samboegendom utan hennes enskilda eftersom hon hade den innan ni blev sambos. Men förvärvet av fastigheten av din sambo kan anses utgöra ett nytt förvärv, som uppfyller kraven för samboegendom enligt 3 § sambolagen. Lagen är inte helt tydligt på detta område. Man kan t.ex. anse att omvandlingen av hyresrätt till bostadsrätt inte kan anses vara ett nytt förvärv eftersom det rör sig om samma bostad. Äganderätten till en fastighet är dock mer omfattande än innehavet av en bostadsrätt. I förarbeten har det t.ex. angetts byte av en bostadsrätt som förvärvas innan samboförhållande med en annan bostadsrätt, efter ingåendet av samboförhållandet betytt att den nya bostadsrätten förvärvats för gemensam användning och därmed också utgjort samboegendom. Det anses därför att ombildandet av hyresrätt, som en person hade innan samboförhållande, till bostadsrätt under samboförhållandet, kan innebära att bostadsrätten förvärvats för gemensam användning och därmed utgöra samboegendom, särskilt då om båda sambor hjälpt till med betalning. Det kan därför anses att förvärvet av fastigheten som din sambo gjort, är ett nytt förvärv. Då det dessutom gjorts för er gemensamma användning borde det utgöra samboegendom enligt 3 § sambolagen, och kan komma att delas mellan er vid en eventuell bodelning.
Samboavtal
3 § sambolagen är dock dispositiv, d.v.s. kan sättas ur spel av samborna. Om bostaden enligt samboavtal enligt 9 § sambolagen anges av samborna såsom att den inte ska utgöra samboegendom utan ska vara ena sambos enskilda, kommer bostaden därmed inte anses utgöra samboegendom och inte delas mellan samborna vid en eventuell bodelning. Den kommer alltså endast ägas av en av samborna.
För att försäkra er om att äganderätten till din sambos fastighet kommer fortsätta vara hennes, särskilt då om tvist skulle uppstå, och endast tillfalla henne vid eventuell bodelning (om ni t.ex. gör slut) bör ni därför upprätta ett samboavtal.
Enligt 9 § sambolagen kan ni i egenskap av sambor upprätta samboavtal där ni anger att bodelning överhuvudtaget inte ska ske eller att viss egendom (t.ex. din sambos bostad) inte ska ingå i bodelningen. Ett samboavtal ska upprättas skriftligen och vara undertecknat av er två.
Om ni behöver hjälp med att upprätta ett samboavtal kan ni använda er av Lawlines avtalstjänst, där ni på ett enkelt sätt kan upprätta ett juridiskt korrekt samboavtal. Ni kan nå avtalstjänsten via länken: https://avtal2.lawline.se/samboavtal-form/
Hoppas att svaret var till din hjälp. Om du har någon ytterligare fråga om saken hör gärna av dig till mig.
E-post: bartu.bugdayli@lawline.se
Hälsningar