Fråga om bodelning av samboegendom.

FRÅGA
Hejsan!Jag och min sambo ska dela på oss. Vi har ett hus som vi äger gemensamt 50/50 och det är inget problem angående fastigheten som sådan. Problemet för mig är: Han betalde 450 000:- i kontantinsats och vi var hos en jurist och skrev papper på att jag är skyldig honom hälften av detta. Under våra fem år som sambos så har han varit väldigt inaktiv med allt som rör hemmet. Både städning, underhåll, renoveringar o d. jag har gjort minst 90% av allt. Han har under fyra år varit arbetslös och gått hemma på dagarna, när jag har arbetat heltid, ändå har hela arbetsbördan med både insida och utsida av huset och allt vad det innebär legat på mig. Inför försäljningen har han inte hjälpt till överhuvudtaget utan jag har fått göra allt. Ett ganska gediget arbete eftersom han är en notorisk samlare och slarver. Jag har lagt åtskilliga timmar på att få ordning och reda, sorterat, rensat, fraktat bort skräp, målat, byggt och fixat. han har bara saboterat gång efter annan så att jag har fått göra om vissa saker flera gånger. Det finns ingen rim och reson överhuvudtaget i hur han uppfört sig och jag har åtskilligt med vittnen som kan intyga detta. NU till mitt problem. Jag skulle vilja debitera honom för alla timma jag lagt ner, är detta möjligt och har jag några rättigheter att göra så? Om så är fallet så undrar jag hur jag ska lägga upp det och hur mycket det är rimligt att kräva. MVH Marie Fräkimarielycklig@hotmail.com
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen
I sambolagen hittar du allt som regleras ett samboförhållandes upphörande, den kan du läsa här. Det som ska ingå i en sambobodelning är bostad och bohag, som bohag räknas möbler och andra redskap i huset. Lagen säger att man ska dela allt på två mellan samborna, men det finns också utrymme för att skriva avtal där man bestämmer att en bodelning ska se ut på annat sätt, vilket ni har gjort gällande handpenningen. Avtalet ni skrivit ihop med en jurist kommer vara gällande och du kommer behöva betala hälften av den handpenning han betalat.

Det utförda hushållsarbetet m.m.
Under tiden man är i en samborelation så spelar det ingen roll vem som betalat majoriteten av husgerådet eller vem som lagt ner flest timmar på en renovering av bostaden, bostad och bohag kommer ändå att delas på två mellan er. Det betyder alltså att det kan bli svårt för dig att debitera din exsambo på de timmar som du lagt ner på hus och hem, även om det såklart känns väldigt orättvist. Du skulle alltid kunna fråga honom om han går med på att ta ut mindre vinst från bostaden vid försäljning etc. Men det är svårt att göra det med stöd av lag. Däremot så har du rätt att dra av den kostnad du la ut för försäljning av huset från den köpeskilling ni erhåller, så som mäklararvode eller städkostnad.

Hoppas att allt går bra,

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?