Fråga om besittningsskydd

2017-01-22 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej jag har en egen villa som jag köpt i Augusti 2016. I Villan bor en hyresgäst. Han har bott här sedan 2012-12-10. Har han besittningsskydd samt kan jag säga upp honom?.
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline!

Bestämmelser gällande uthyrning av rum i villa regleras i lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. Privatuthyrningslagen trädde i kraft den 1 februari 2013 och tanken med lagen är att underlätta för privatpersoner att hyra ut sina bostäder utan att riskera att hyresgästen får besittningsskydd till bostaden. Den som hyr ett rum i en villa har alltså inte något besittningsskydd. För att lagen ska gälla krävs det dock att avtalet ingåtts efter den 1 februari 2013.

Om avtalet istället ingåtts före den 1 februari, vilket är fallet för din hyresgäst, gäller istället Hyreslagen som återfinns i Jordabalken 12 kap, se här. I sådant fall har hyresgästen ett besittningsskydd, vilket innebär en rätt för hyresgästen att få förlängt avtal om hyresvärden säger upp det. Besittningsskyddet kan dock ses förbi om hyresgästen missköter sig avsevärt eller om någon av de andra uppsägningsgrunderna i 12 kap 46 § föreligger, här kan du läsa vilka dessa grunder är. Om du som hyresvärd säger upp avtalet ska du inom en månad hänskjuta tvisten till hyresnämnden som därefter prövar om förlängning av hyresavtalet ska ske, se här.

Sammanfattningsvis besitter din hyresgäst besittningsskydd pga att avtalet ingicks före den 1 februari 2013 och för att uppsägning ska ske krävs alltså att någon av uppsägningsgrunderna i jordabalken föreligger samt en prövning av hyresnämnden som avgör om förlängning av avtalet ska ske eller inte.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (710)
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand

Alla besvarade frågor (95763)