Fråga om att tacka nej till boende som man visat intresse för

2017-07-12 i Avtal
FRÅGA
Jag hade varit och kollat på ett studentboende och meddelat hyresvärlden att jag preliminärt tar det.Vi kom överens om att vi ses mondagen den 3/7-17 och tittar över kontraktet.Samma kväll som jag tittat på studentboendet hör en ny hyresvärld av sig med ett bättre hyresförlsag som jag tog direkt. Jag hörde då av mig till den förre hyresvärlden med: "Hej Patrik,> > Jag ber om ursäkt för sent besked. Men tyvver måste jag meddela att jag tackar nej till rummet. Jag fick ett erbjudande jag helt enkelt inte kunde tacka nej till då det ingick garage och parkering för flygplan.> Det var trevligt att träffa dig och jag hoppas att du inte tar allt för illa upp. "Jag får inget svar utav honom förren den 5/7-17 där han hävdar att han sett mailet först då.Han kräver 2-3 månadshyror av mig fasten inget kontrakt skrivit under och inte heller gjordes ett muntligt kontrakt. Han hävdar att vi hade en muntlig överenskommelse, det är riktigt.Men den överrenskommelse vi hade var att träffas och se över kontraktet.Har han rätt att kräva dethär utav mig?
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Muntligt kontrakt står sig lika starkt som skriftligt, även om det blir svårare att bevisa. Men att ni kommit överens om att du ska se över boendet och kontraktet är inte detsamma som att ni har ett muntligt kontrakt på att du faktiskt tackat ja och ska flytta in.

Om det varken finns ett muntligt eller skriftligt avtal som säger att du tackat JA till boendet är inte avtalet bindande och hyresvärden kan då inte heller kräva dig på några månadshyror!

Hade det däremot varit så att du skrivit under kontraktet är det 3 månaders uppsägningstid som gäller då den regeln är tillämplig även före inflyttning, se här.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1512)
2021-07-28 Får man förvara pengar i ett bankfack?
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?

Alla besvarade frågor (94346)