Fråga om att överta hyreskontrakt från Sambo.

FRÅGA
Fick just svar på att sambolagen ej träder i kraft vid separation om tex mannen ensam står på hyreskontraktet. Bestämmer hyresvärden om det är ok att kvinnan får stå på kontraktet och ta över? Har man inte besittningsrätt efter en tid?
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är samboegendom?
Sambolagen blir tillämplig då två personer bor tillsammans, stadigvarande i ett parförhållande. Du kan hitta sambolagen här. Vad som ingår anses som sambors gemensamma bostad regleras i 5 §. I p.3 finns en regel som reglerar hyresrätter. En hyresrätt ingår anses som samboegendom om hyresrätten var avsedd för gemensamt bruk då hyresavtalet skrevs under. Det spelar alltså ingen roll om det endast är din ex-sambo som står på kontraktet om ni var ett par och avsåg att bo i hyresrätten tillsammans då ni/ han anskaffade den.

För övertagande av hyresrätt
Den av samborna som bäst behöver bostaden ska få den på sin lott, se 16 §. Däremot får det inte göras om det inte kan anses skäligt, t.ex. om den som överger bostaden inte har andra tillgångar som ingår i bodelningen. Ett ytterligare skäl för att få överta en bostad kan vara om det finns gemensamma barn som ska bo hos den som vill överta bostaden.

Övertagandet av kontraktet
För att få överta ett hyreskontrakt från en man närstående sammanbott med så ska hyresvärden lämna tillstånd om han/hon skäligen kan nöja sig med förändringen. Om hyresvärden vägrar att lämna tillstånd så kan man få ett tillstånd från hyresnämnden. Hyresnämnden ska lämna tillstånd om den som önskar överta lägenheten har rimliga förutsättningar att betala hyran, det är alltså rimligt låga krav för att få tillståndet.

Hoppas du fått svar på din fråga, tveka inte att fråga igen!

Lycka till,

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95746)