Fråga om att få ut förskott på arv.

2017-07-10 i Förskott på arv
FRÅGA
Min syster är god man åt vår mor som bor på ett dementboende kan jag då få ut förskott på arv.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

God man
I föräldrabalkens 11e kap. Läs det här. Finns de regler som reglerar en god mans rätt att teckna avtal åt den man är god man åt. När man har en god man så förlorar man inte sin rättshandlingsförmåga utan den gode mannen behöver oftast ett samtycke för att teckna avtal åt den hen är god man åt. Ofta så är det ganska preciserat i avtalet om vad en god man får teckna avtal och förbindelser om, detta kallas befogenheter.

Förskott på arv
Om förskott på arv regleras i Ärvdabalkens 6e kap. Läs det här. Om man fått en gåva av sin förälder under dennes livstid så kan det komma att räknas som förskott på arv. Om du vill ha förskott på arv så kan du inte annat än att fråga din förälder samt dennes gode man (din syster), beroende på vilka befogenheter hon har, om du kan få ett förskott på arv.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94603)