Fråga om åtagande av skuld.

2017-01-22 i Avtal
FRÅGA
Jag har skrivit på 50% av lånet på ett kreditinstitut tillsammans med en vän. Samtidigt så har vi mellan oss en reglering som beskriver att jag endast är betalningsansvarig för 20% av totala lånebeloppet. Min vän har borgat för lånet med sin bostad som säkerhet. Jag inser nu att min vän har ytterligare betalningssvårigheter och därför kräver att jag betalar mer än vad vi avtalat separat. Min ekonomiska situation har förbättrats och jag skulle kunna lösa mina 20% av den totala lånesumman. Är dock osäker på om det hjälper mig då jag står som 50% låntagare på avtalet mot kreditinstitutet.Min fråga är vad kan jag göra för att ta mig ur denna situation?
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I fallet så finns det två avtal ett mellan dig och din vän och ett mellan er två och kreditinstitutet. Du är, till kreditinstitutet, bunden att betala 50% av lånesumman om de skulle begära det. Sedan skulle en fordan uppstå mellan dig och din vän, att du får en s.k. regressfordran på henne med 30% av den totala lånesumman, eftersom att du i avtal med henne endast åtagit dig att betala 20%. Så länge du står som betalningsskyldig till en viss del hos kreditinstitutet så kommer de kunna kräva den summan av dig. Det du skulle kunna göra är att kontakta kreditinstitutet och din vän för att fråga om de vill skriva ett nytt avtal på vilket du endast åtar dig att betala 20% av lånesumman. Vill de inte det är du tyvärr bunden till att betala 50%, det grundas på allmänna avtalsrättsliga principer.

Hoppas du fått svar på din fråga, tveka inte att fråga igen.

Vänliga hälsningar,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1538)
2021-09-25 Är jag tvungen att skriva på ett avtal?
2021-09-24 Borde inte ett avtal vara formulerat så att parterna har lika vinning av det?
2021-09-22 Kan man avtala om en rätt att återfå en skänkt häst?
2021-09-21 Vad gör jag om fullmäktigen inte vill återställa fullmakten?

Alla besvarade frågor (95852)