Förvaltning av dödsbo

FRÅGA
Jag ska förvalta min fars dödsbo. Vilka dokument behöver jag visa upp på banken för att få information om tillgångar och skulder? Behöver mina syskon underteckna någon fullmakt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om dödsbon finns i ärvdabalken.

Eftersom du vill få reda på tillgångar och skulder antar jag att det är så att det inte skett någon bouppteckning ännu. Då behöver du som företrädare av dödsboet ett dödsfallsintyg med en släktutredning för att kunna legitimera dig hos banken. Intyget beställer du hos Skatteverket. När bouppteckningen sedan är registrerad fungerar den som legitimationshandling. Eftersom ni är flera dödsbodelägare ska ni gemensamt förvalta boet enligt 18 kap. 1 § ÄB. För att du själv ska få sköta förvaltningen måste du därför ha en skriftlig fullmakt i original från dina syskon för att kunna företräda dödsboet ensam. Flera banker har på sina hemsidor mallar att fylla i för fullmakter för dödsbon som kan vara praktiska att använda. I övrigt ska du inte behöva några särskilda papper för att få information om dödsboets tillgångar och skulder.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95746)