Förvaltning av barns arv

2017-11-08 i Testamente
FRÅGA
HejJag har ett barn sedan ett tidigare förhållande men är i ett stadigt förhållande sedan 7år tillbaka, gifta sedan 4år tillbaka och vi har tre gemensamma barn. Om jag dör vem kommer förvalta mina tillgångar tills mitt barn är myndig? Kan jag fritt välja någon som jag tror kommer åta sig uppgiften på ett bra sätt? Kan jag välja två personer i sådana fall?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Genom att upprätta ett testamente kan du välja vem som ska förvalta ditt barns arv om du skulle gå bort. En person som utses att förvalta ett barns arv kallas för särskild förvaltare. Om du inte upprättar något testamente kommer ditt barns andra förälder att få förvalta arvet åt barnet tills det blir myndigt, om den föräldern också har del av vårdnaden av barnet. I föräldrabalken 12 kap. 1 § andra stycket hittar du bestämmelsen om särskilda förvaltare.

När du upprättar ett testamente får du alltså själv välja vem du vill utse till särskild förvaltare. Det är möjligt att bestämma att flera personer ska förvalta arvet tillsammans. Det är mycket viktigt att du väljer någon/några som du har stort förtroende för. Du kan dock inte välja att barnets andra förälder (om hen har del av barnets vårdnad) ska förvalta arvet tillsammans med någon annan.

Att upprätta ett testamente är inte särskilt komplicerat, men för att testamentet ska bli giltigt krävs att vissa formkrav följs; det ska bl.a. bevittnas av två vittnen. Dessutom måste det finnas ett uttryckligt villkor i testamentet som anger att det bara är den särskilda förvaltaren (eller förvaltarna) som ska förvalta arvet.

För att vara säker på att testamentet blir giltigt och att arvet förvaltas så som du tänkt dig skulle jag rekommendera att du tar hjälp av en jurist. Om du vill upprätta ett testamente är du varmt välkommen att kontakta Lawlines juristbyrå. Du hittar all kontaktinformation på vår hemsida.

Hoppas att detta var till hjälp och att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2929)
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente
2021-09-07 Hur blir fördelningen av arv om bröstarvingar har godkänt testamente och avsagt sig arvet??

Alla besvarade frågor (95665)