Förvaltarskap tar bort rättshandlingsförmåga från huvudman

FRÅGA
Hej har en förvaltare rätt att hindra/neka sin huvudman som bor i servicebostad, att få bli sambo med någon, trots att denne vill det? Är ju trots allt huvudmannens bostad?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En förvaltare har ensam rätt att företräda huvudmannen i ärenden inom uppdraget. Något samtycke från huvudmannen krävs inte för att förvaltaren ska kunna agera. Förvaltaren övertar huvudmannens rättshandlingsförmåga och huvudmannen kan alltså inte ingå avtal utan förvaltarens samtycke.

Att bli sambo är däremot inte något avtal i sig och eftersom det inte krävs någon rättshandlingsförmåga för att bli sambo lär förvaltaren inte kunna hindra huvudmannen från det. Att däremot ingå samboavtal eller liknande kan inte ske utan förvaltarens samtycke.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå4 4 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-07 18:00
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom God man & förvaltare (373)
2019-07-21 Får min gode man ta ut en försäkring åt mig utan mitt samtycke?
2019-07-14 Kan olämplig god man skiljas från sitt uppdrag?
2019-07-14 Entlediga förvaltare
2019-07-10 Vad är skillnaden mellan fullmakt och god man?

Alla besvarade frågor (71295)