FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt27/07/2018

Försummelse av umgänge med barn

Hej! Jag undrar vad har pappan för rättigheter om man har delad vårdnad om en bebis som är 5 månader? Jag stryper inget umgänge, men han tror att han kan komma och gå och hämta honom när han vill, och det förstör våra rutiner.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! För att kunna besvara din fråga på bästa sätt, ska jag dela upp mitt svar i 5 delar.

Vad gäller delad vårdnad, har mamman och pappan precis samma rättigheter till barnet. Ingen av er får ta beslut vad gäller exempelvis vart barnet ska gå på dagis/skola i framtiden, ansöka om pass, flytta utomlands etc. utan den andre vårdnadshavarens medgivande (6 kap. 13§ föräldrabalken).

Vad gäller skyldigheter som vårdnadshavare, har båda vårdnadshavarna ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov blir tillgodosedda. Barnets vårdnadshavare svarar även för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter samt ska bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning (6 kap. 2§ st2 föräldrabalken).

Vad gäller umgängesrätt, gäller det som föräldrarna har kommit överens om när den delade vårdnaden uppkom, eller när separationen aktualiserades. Vid tvister gällande umgängesrätten, kan man vända sig till familjerätten som finns i varje kommun, som kommer inleda samtal med dig och barnets pappa, där ni ska försöka komma överens om sådana här saker. I sista hand kommer familjerätten att starta en domstolsprocess hos Tingsrätten (om ni inte kan komma överens över huvud taget) där ni kommer få ett beslut på hur länge barnet ska vara hos varje förälder, vilka tider som barnet ska hämtas och lämnas osv.

Ingen av vårdnadshavarna har rätt att hålla kvar barnet när det är den ande vårdnadshavarens tur att ha barnet hos sig, detta kallas egenmäktigt förfarande av barn (21 kap. 1§ föräldrabalken).

Om ena vårdnadshavaren struntar i att utöva sin vårdnad om barnet, alltså att inte hämta barnet när barnet ska vara hos hen, kan detta vara en anledning till att hen kanske inte är en lämplig förälder och den andre föräldern kan ta till rättsliga åtgärder därefter för att få ensam vårdnad. (6 kap. 8a§ föräldrabalken).

Jag rekommenderar således att kontakta Familjerätten i din kommun för vidare hjälp!


Lycka till!
Med vänliga hälsningar

Lena FamulakRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000