Först ärver maken sen den först avlidnes barn

Hej, Min maka och jag har inga gemensamma barn. Hon har däremot två barn från tidigare förhållande. Vill att min maka ärver mig när jag dör men önskar inte att hennes barn ärver något av det min maka ärvt av mig när hon i sin tur går bort. Går en sådan önskan att lösa på något sätt?

Med vänliga hälsningar

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ja det går att lösa, och jag ska redogöra för hur du gör här nedanför. I mitt svar hänvisar jag till ärvdabalken och kommer att förkorta den ÄB (länk finns https://lagen.nu/1958:637).

Du skriver inte att du har egna barn, men i mitt svar kommer jag anta att du har det.

Först och främst har vi 3 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1). Där står att om arvlåtaren var gift så kommer den efterlevande maken att ärva allt från den maken som avlider först. I samma paragraf står det även att om du har barn som inte är hennes barn så kan de antingen begära att få sitt arv nu, eller att avstå från det och få det när hon avlider i form av efterarv. Vill du alltså att detta ska vara möjligt behöver du inte göra någonting alls. Efterarvet regleras i 3 kap. 2 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K3P2S1).

Det är tyvärr inte möjligt att göra så att dina egna barn måste vänta, ens genom testamente eftersom de alltid kan påkalla jämkning av testamentet och därmed få ut sin laglott enligt 7kap. 1 och 3 §§ ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K7P1S1).

Vill du däremot att dina tillgångar går till någon annan än dina egna barn, eller om jag missförstod frågan och du inte alls har några barn, så måste du skriva ett testamente. Då ska du skriva att din fru ärver allt när du dör med fri förfoganderätt. Detta gör att hon har äganderätt till egendomen, men hon har inte rätt att testamentera bort den. Sedan måste du skriva vilka som ska ärva dina saker när din fru då går bort. Även i detta fall har dina barn rätt att begära sin laglott. Funderar du på att skriva ett testamente så bifogar jag en länk till hur dessa ska skrivas nedan.

Jag hoppas detta besvarat dina frågor, har du några ytterligare funderingar lämna en kommentar här på Lawlines sida så svarar jag så fort som möjligt.

Länk till hur testamenten ska skrivas: http://lawline.se/answers/skriva-testamente-samt-utesluta-brostarvingar-fran-arv

Vänligen,

Emil Danielsson NykänenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000