Försörjningsplikt under betänketid när partnern hittat ny namn?

2019-03-28 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min fru ska skiljas, betänketid löper ut i slutet av maj. Hon har redan nu hittat en ny och flyttat in hos denne. Hon har ingen inkomst pga. långvarigt strul med FK och AF. Vad gäller beträffande försörjningsplikt när hon flyttat ut från mig och in till en ny man?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Tillämplig lag
Din fråga handlar om underhåll mellan makar och bestämmelser om detta hittas i Äktenskapsbalken (ÄktB).

Underhållsskyldigheten
Under betänketiden är ni båda gifta och ni båda ska bidra för att personliga behov tillgodoses (6 kap 1 § ÄktB). Om ni inte bor tillsammans kan denna underhållsskyldighet uppfyllas genom underhållsbidrag (6 kap 6 § ÄktB).

Om du är skyldig att betala underhållsbidrag avgörs utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Eftersom din fru inte har någon inkomst kan det bli aktuellt att du behöver betala underhållsbidrag. Det faktum att hon flyttat in med en ny man utgör inte i sig en omständighet som gör dig fri från underhållsskyldighet. Om din fru skulle ansöka om underhållsbidrag hade du enligt min bedömning varit skyldig att betala för detta efter förmåga.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Johannes Hammarling
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2152)
2019-04-22 Äktenskapsskillnad, bodelning, skälighet
2019-04-22 Påföljd för att undanhålla egendom vid bodelning
2019-04-21 Vi köpte huset gemensamt i syfte att bo tillsammans. Kan han kräva mig på dessa (kontantinsats och inköp av rust) pengar?
2019-04-21 Jag har ett gåvobrev i from av pengar. Pengarna är förbrukade och nu ska vi skiljas, har jag på något sätt rätt till pengarna?

Alla besvarade frågor (68067)