FrågaOFFENTLIG RÄTTMigrationsrätt28/06/2018

Försörjningskrav vid ansökan på uppehållstillstånd på grund av anknytning och/eller arbete

Hej!

Jag, svensk medborgare, och min flickvän, som är från USA, jobbar på att hon ska komma hit via anknytning till mig. När vi skickade in ansökan för tre månader sen uppfyllde jag försörjningskravet men risken finns att min ekonomiska situation kommer förändras inom de närmsta månaderna. Däremot har min flickvän fått ett nytt jobb under de här månaderna, ett jobb där det inte spelar någon roll vart i världen hon är så länge hon har en dator och internet.

Min fråga är helt enkelt, tar migrationsverket hänsyn till min flickväns nya jobb och det faktum att hon kan försörja sig själv eller är de endast intresserad av min ekonomiska situation?

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Uppehållstillstånd på grund av anknytning

För att din flickvän som är medborgare i ett land utanför EU ska kunna få uppehållstillstånd, behöver hon ingå partnerskap / bli sambo eller gifta sig med någon i Sverige som är svensk medborgare / har permanent uppehållstillstånd / permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort. Du som blir hennes familjemedlem måste dock kunna försörja er båda samt ha en bostad av tillräcklig storlek och standard som ni kan bo tillsammans i när du flyttar till Sverige. Din ekonomiska situation är alltså i fokus.

Läs mer om Uppehållstillstånd för att flytta till en make, maka, registrerad partner eller sambo i Sverige på Migrationsverkets hemsida.

Uppehållstillstånd på grund av arbete

Om din ekonomiska situation inte kommer att uppnå de krav som Migrationsverket ställer på dig kan din flickvän ansöka om att få arbetstillstånd. Hon måste dock ha blivit erbjuden ett arbete av en arbetsgivare som har filial i Sverige. Arbetstillståndet ska vara klart när hon reser till Sverige och hon kan inte få arbetstillstånd för att komma till Sverige för att söka arbete.

Läs mer om de krav som Migrationsverket ställer på den sökande respektive sökandens arbetsgivare på verkets hemsida:

Krav för arbetstillstånd

Krav som ställs på arbetsgivaren

Särskilda regler för arbetstillstånd för vissa yrken och länder

Kontakta Migrationsverkets mottagningsenhet för vidare hjälp med ditt ärende.

Vänligen,Anastasia MatveevaRådgivare
Hittade du inte det du sökte?