Förskott på arv och testamente

2017-05-07 i Förskott på arv
FRÅGA
Min far och mor upprättade ett testamente där jag min fru och vår son min syster hennes man och deras fyra barn alla skulle ärva lika delar. Efter min mors bortgång delade min far ut 160000 till var och en vid samma tillfälle. Nu är min far död Jag hävdar att gåvorna är att betrakta som förskott av arv och skall återbördas till kvarlåtenskapen vid bouppdelningen. Vad gäller.
SVAR

Hejsan! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Till att börja med är det oftast bara vad bröstarvingar (barn, barnbarn osv.) fått i gåva som kan anses vara förskott på arv, ärvdabalken 6 kap. 1 §. Då gäller som presumtion att gåvor ska ses som förskott på arv. Men den här presumtionen kan brytas och ett sådant fall är när arvingarna har fått lika stora gåvor av arvlåtaren. Jag bedömer därför att era gåvor inte ska ses som förskott på arv, testamentet stärker denna bedömning. Oavsett om man skulle se gåvorna som förskott ska de inte återbördas till kvarlåtenskapen, de skulle i stället ha räknats av på era testamentslotter, ärvdabalken 6 kap. 4-5 §§. Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94606)