Förskott på arv

Hej! Jag är särkullsbarn till min far och hans fru. Dom har 1 dotter gemensamt, min halvsyster. Dom har i våras gett henne deras gemensamma sommarhus, utan att kontakta mej. Kan dom göra det? Dras denna gåva av på hennes arvslott?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Huvudregeln när föräldrar ger gåvor till sina barn är att de är att se som förskott på arv, se Ärvdabalken 6 kap 1 § (https://lagen.nu/1958:637#K6P1S1). Det innebär att denna kommer dras av vid fördelningen av ert arv. Om det efter avräkningen inte blir jämt kan din halvsyster tvingas ersätta dig.

Det finns emellertid en möjlighet för föräldrar att ge gåvor till sina barn utan att dessa ses som förskott på arv. Det gör de genom att skriva detta (exempelvis i ett testamente) eller om det med hänsyn till omständigheterna kan antas vara fallet, till exempel om du fått något av motsvarande värde.

Hoppas du fått svar på din fråga, tveka inte att höra av dig igen,

Vänligen

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning