Förskott på arv.

2017-10-23 i Förskott på arv
FRÅGA
Jag fick en större summa av svärmor som gåva. Kan det räknas som förskott av arv.Min svägerska vill ha det till att jag har varit syssloman för svärmor. Något förordnande finns inteHar inte haft dispositionsrätt till till några konton..
SVAR

Hej! Vad roligt att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förskott på arv
Förskott på arv regleras i Ärvdabalkens 6e kapitel, läs det här. Den första paragrafen säger att det som en bröstarvinge får i gåva av arvlåtaren under dennes livstid ska sedan räknas av från det totala arvet. Det betyder att det endast är bröstarvingar, alltså barn, till arvlåtaren som kan få "förskott på arv". Eftersom att du inte är barn till din svärmor kan det inte räknas som förskott på arv.

Avtal
För att undvika framtida konflikter så kan det vara bra att skriva någon typ av avtal mellan dig och din svärmor för att visa att avsikten med gåvan varit att ge den till dig och inte till den person du är gift med (hennes barn) så att det blir tydligt i eventuella framtida tvister.

Hoppas allting går bra!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1263)
2021-09-14 Den ena av tre syskon vill ta över den gemensamma moderns hus, hur går detta till på bästa sätt?
2021-09-11 Förskott på arv till syskon
2021-09-06 Inskränker ett förskott på arv min laglott?
2021-08-31 Vad ses som förskott på arv?

Alla besvarade frågor (95665)