Försäljning av samägd bostadsrätt

2017-04-15 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej,Jag och min sambo äger en bostadsrätt tillsammans (50/50) och ska nu separera. Vi har anlitat mäklare, haft visningar och fått ett bud som jag kan tänka mig att acceptera men det gör inte min sambo som vill ha mer. Vad gäller egentligen? Enligt min uppfattning så är det ett ok marknadsvärde och om inte han kan tänka sig att sälja till det pris som budgivaren lagt, kan jag tvinga honom att köpa ut mig? Hur gör jag i så fall? Om inte är det ju som att vara en fånge...han kanske aldrig nöjer sig...Tack på förhandmvhSusanne
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Enligt i lagen om samäganderätt (SägL) krävs enighet mellan samägarna för att disponera över tillgången i sin helhet. Det innebär i ditt fall att både du och din sambo måste vara överens för att sälja hela bostadsrätten. Det hindrar dig dock inte från att sälja din del i fastigheten till någon annan. Du kan alltså fritt sälja hälften av bostadsrätten oavsett vad din sambo tycker om det. Det finns dock ingen laglig rätt för dig att tvinga din sambo att köpa din andel.

Du som delägare kan dock hos rätten ansöka om att egendomen ska säljas på offentlig auktion, enligt SägL. Om domstolen beslutar att egendomen ska säljas på offentlig auktion kan din sambo inte hindra försäljningen. På det sättet kan du alltså tvinga fram en försäljning av bostadsrätten.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1224)
2021-08-04 Vilken lag gäller vid renovering i bostadsrätt?
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga

Alla besvarade frågor (94634)