FrågaAVTALSRÄTTAvtal03/03/2017

Försäkringsersättning

Hej!

Jag har i början av 2016 anmält en sjukdom som jag har försäkring för. Det står klart och tydligt i avtalet att jag har skydd för just den sjukdomen jag har. Min doktor har sagt vad jag har för något och även skrivit ut journalerna samt gett fullmakt till försäkringsbolaget.

Första svaret var att det inte stog i mina journaler att jag hade den sjukdomen och dom tyckte att det var svårläst. Dom anser att det kan vara två st olika varianter av sjukdomen. Båda två av de varianterna står med i avtalet, båda har samma ersättning. Eftersom att dom inte kunde besluta vilket sort jag hade så anser dom att dom inte behöver betala ut något.

Vi ville ha omprövning. Dom skulle skicka vidare det till en specialist och vi skulle ha svar i slutet av december. Vi tröttnade på att vänta på svar nu i slutet av februari så ringde vi upp dom och frågade vad statusen var. vi fick till svar att dom ligger efter och att dom kollar på alla ärenden som är från december just nu och att det kommer ta en månad till.

Jag undrar hur långt det kan gå innan jag får min ersättning då det här ärendet snart har pågått i ett år.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den som vill ha ersättning enligt ett försäkringsavtal har att visa att det föreligger ett s.k. försäkringsfall (d.v.s. att det som enligt försäkringsavtalet ska ge dig rätt till pengar har hänt. Man kan visa detta på många olika sätt. Ett sådant sätt är läkarintyg. Vägrar försäkringsbolaget ändå att betala ut pengarna är den sista utvägen att gå till domstol för att tvinga bolaget att betala. Då kommer du behöva bevisa att du har blivit sjuk på det sättet som gör att du har rätt till ersättning ur försäkringen.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare