Förmynderskap och förvaltande av arv

2017-11-11 i Testamente
FRÅGA
Jag har skrivit ett testamentearv där min dotter får ärva sin arvsdel som enskild egendom och har också skrivit att om/när hon dör skall hennes nu minderåriga barn ärva arvslotten som deras enskilda egendom. Frågan blir då: Vem blir förmyndare för barnen och vilka befogenheter har hen ? Om fadern blir förmyndare, viken garanti kan man få för att han inte försnillar arvet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att ett barns båda föräldrar är dess förmyndare, se 10 kap kap. 2 § 1 st. föräldrabalken. Om barnen skulle vara underåriga vid sin mors bortgång och barnen har en fader i livet kommer fadern bli ensam förmyndare över sina underåriga barn då denne i realiteten också kommer få ensam vårdnad över barnen, se 10 kap. 2 § 2 st. föräldrabalken. Huvudregeln är att barnets förmyndare förvaltar barnets egendom, se 13 kap. 1 § 1 och 3 st. föräldrabalken. Skulle då dina barnbarn vara underåriga när deras moder går bort kommer pappan att förvalta arvet.

Om du inte vill att arvet ska förvaltas av fadern och därmed vara helt säker på att fadern inte "försnillar" arvet kan du särskilt villkora i testamentet att arvet under de förutsättningar du anger i frågan ska stå under särskild förvaltning av överförmyndarnämnden. Arvet skulle i sådant fall förvaltas särskilt av överförmyndarnämnden i kommunen och fadern skulle då inte ha någon som helst rådighet över arvet. Om ett sådant här särskilt villkor står det om i 13 kap. 2 § 2 st. föräldrabalken.

Om du skulle vilja införa ett sådant villkor i testamentet råder jag dig att kontakta en jurist för att upprätta ett nytt testamente. Att föra in ett nytt villkor i ett testamente måste följa de krav som uppställs i ärvdabalken, du kan således inte själv skriva dit ett sådant villkor. Om du vill kontakta överförmyndarnämnden kontaktas dem genom kommunen.

Jag hoppas att du har fått någon klarhet i din situation. Är det något ytterligare du undrar över är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline.

Med vänliga hälsningar

O H
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95700)