Formkrav för testamente

2017-09-13 i Testamente
FRÅGA
HejHur skriver man ett dokument om att endast en ska ärva faderns fritidshus vid dödsfall och det är tre barn och makan är död?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En sådan vilja måste nedtecknas i ett testamente för att få giltig verkan. För att ett testamente ska vara giltigt måste det vara upprättat och undertecknat av testatorn (den vars kvarlåtenskap ska fördelas) själv. Vidare måste undertecknandet bevittnas av två samtidigt närvarande och oberoende (får ej t.ex. vara någon som tilldelas förmåner genom testamentet) vittnen. Vittnena måste ha kännedom om att de bevittnar ett testamente men inte nödvändigtvis vad som står i det (se 10 kap. 1 § Ärvdabalken).

Du är varmt välkommen att boka ett möte med Lawlines Juristbyrå. De kan hjälpa dig att upprätta ett juridiskt korrekt testamente som ser till att det blir som du vill.

Hälsningar

Viktor Lennartsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2901)
2021-08-04 Vad kan man göra om ett testamente kränker laglotten?
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?

Alla besvarade frågor (94606)