Formkrav för samboavtal

FRÅGA
Min son med sambo har skrivit ett samboavtal hos juristjouren 2010. Nu ska de separera och sambon säger att det inte gäller för namnteckningarna inte är bevittnade. Stämmer det?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Nej, det stämmer inte. Ett samboavtal behöver inte ha bevittnade namnteckningar för att det ska vara giltigt. Formkraven för samboavtal är att det ska vara skriftligt och undertecknas av samborna (9 § 2 stycket sambolagen).

Att namnteckningarna ska vara bevittnade kan givetvis vara bra ur en bevisningssynpunkt, men vad jag förstår det som av din fråga så är båda överens om att de skrivit ett samboavtal. Det enda som kan göra att ett samboavtal, som följer formkraven, inte gäller är om det vore oskäligt (9 § 3 stycket sambolagen).

Svar

Din sons samboavtal gäller. Detta eftersom att det är skriftligt och att sambornas namnteckningar finns. Samboavtal har inget krav på att namnteckningarna måste vara bevittnade.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, om du har fler funderingar eller behöver få något förtydligat så är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen,

Ronja Westlin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2997)
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?

Alla besvarade frågor (95697)