Formkrav för namnteckning?

2015-05-09 i Formkrav
FRÅGA
Hejsan, Jag är just nu 20år och har inte en egen "signatur" när det gäller underskrifter och undrar om bara mitt förnamn i signaturen är giltig oavsett avtal eller kontrakt ?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

I lagen finns inga krav på hur en signatur eller namnteckning ska se ut, utan den kan i princip utformas hur som helst. Det finns inte ens något krav på att man faktiskt skriver sitt namn, utan figurer och liknande godtas också som namnteckning. I ditt fall är din signatur alltså fullt giltig även om den bara består av ditt förnamn. Däremot behöver man ofta skriva ett namnförtydligande i anslutning till sin signatur, och då ska både förnamn och efternamn skrivas.

I säkerhetshänseende ska man dock inte ha en signatur som är lätt att förfalska (se 14 kap 1 § brottsbalken), varför en längre och lite ”krångligare” signatur kan vara att föredra.

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Formkrav (177)
2021-09-06 Överlåtelse av bostadsrätt
2021-08-28 Är avtalet giltigt utan underskrift?
2021-08-12 Fullmakts giltighet och underskrifter
2021-07-04 Är avtal bindande utan signatur?

Alla besvarade frågor (95668)