Förmånstagare av försäkring

FRÅGA
En släkting har skrivit testamente till förmån för syskonbarn. All hen's egendom skall dessa få. Hen är ogift och saknar barn. Hen's gamla förälder lever som hen är osams med och vill att vederbörande ej skall få någon del i hen's bo. Det finns ett antal försäkringar som hen har, vilka tillfaller dessa om ej hen tagit aktivt val med förmånstagare?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förmånstagare är den eller de personer som försäkringsbeloppet från den aktuella försäkringen betalas ut till. Har man inte gjort ett aktivt val om vem som ska vara förmånstagare så betalas beloppet ut enligt ett generellt förmånstagarförordnande. Ordningen kan till exempel vara make, sambo och sedan arvingar. Hur betalningsordningen ser ut beror på villkoren i den aktuella försäkringen.

För att veta vem/vilka som försäkringsbeloppet tillfaller när inget val gjorts måste man alltså titta på försäkringsvillkoren i försäkringarna.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (945)
2021-07-27 Preskriptionstid gällande arv
2021-07-25 Är avtal om mahr giltiga i svensk rätt?
2021-07-24 Fri förfoganderätt och särkullbarns arvsrätt
2021-07-17 Okänd släkting som vill hävda faderskap som ej är fastställt vid dödsfall

Alla besvarade frågor (94272)