Förlikningserbjudande för upphovsrättsligt intrång

2019-01-29 i Avtal
FRÅGA
HejDet gäller brev från advokat angående fildelning. Det är ju ett ganska hett ämne för tillfället, då dom skickar ett förlikningsförslag på 7000kr betala eller så finns en riska att det går vidare.... jag tänker inte betala då det inte ens finns bevis på att jag laddat ner filmen, fick papper på titel och tidpunkt med mitt IP nummer, det stämmer inte ens överens... då jag varit oskyddad med min uppkoppling, inget virusprogram eller liknande. Beställde ett virusprogram igår på nätet som kostade 645kr per år, betalningen gick igenom men kan inte använda det pga ärendet ligger hos domstol. Kan inte logga in på det, läser i deras sekretess avtal nånting om att det kan bli låst pga detta !!!! Jag är ju inte ens hörd eller dömd för något, vad gör jag, ska jag ta kontakt med domstol eller vad ? Mvh Thomas
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Avseende förlikningsförslaget

Liknande kravbrev avseende fildelning har cirkulerat mycket på sistone. Nedanför kommer jag därmed att gå igenom de olika tillvägagångssätten som du kan använda dig av.

Ett sätt att gå vidare är att du betalar förlikningserbjudandet. Betalar du är just det ärendet avklarat och du slipper fler eventuella krav i ärendet, risk för stämning till domstol m.m. Jag har fullt förståelse för att du kanske inte vill betala, antingen för att du anser dig oskyldig, eller av annan anledning. Däremot vill jag ändå nämna att betalning är ett alternativ för att slippa ärendet framöver. Eftersom det är en civilrättslig tvist är det även möjligt att komma överens om ett annat belopp. Det vill säg; om du är av uppfattningen att du vill betala kan du prova att kontakta advokatbyrån med förhoppning om att nå en uppgörelse om en lägre summa.

Anser du att du är oskyldig till nedladdning eller inte vill betala ska du bestrida kravet. Du kan bestrida kravbrevet redan i det första ledet, genom att vända dig till advokatbyrån. Du har dock ingen skyldighet att kontakta dem i nuläget. Viktigast om du vill bestrida ärendet är att så görs om ärendet går till inkasso eller sänds till Kronofogdemyndigheten. Tänk på att du ska göra sådant bestridande skriftligt!

I slutändan är det upp till dig om du anser det värt att betala den begärda summan eller ej. Som rådgivare kan jag inte ge ett definitivt besked att man alltid ska betala eller att man alltid ska bestrida. Däremot är jag av åsikten att om man vet att man inte laddat ner filmen ska man heller inte betala.

Det bör uppmärksammas att om det går till domstol är det din motpart som har bevisbördan. Det innebär i fallet att advokatbyrån som ombud för sin klient ska visa att du faktiskt har begått det upphovsrättsliga intrånget, eller att det är visat att du har ansvar för intrånget genom att tillhandahållit internetuppkopplingen. Mig veterligen har inga privatpersoner ännu stämts utifrån de brev som advokatbyråerna skickat ut. Mot den bakgrunden bedömer jag risken för en stämning som förhållandevis liten; advokatbyråerna kommer inte att ha möjlighet att stämma alla som är misstänkta för nedladdning. Det är däremot inte omöjligt att det kommer att ske stämningar mot privatpersoner i fall som detta. Jag är av uppfattningen att det snarare är rimligt att så kommer att ske. Dels för att åskådliggöra att filmbolagen tar intrången på allvar, dels för att få prejudikat från domstol om vilka bevis som krävs.

Avseende virusprogrammet

Här förstår jag inte riktigt vad som har hänt. Är det som så att du har köpt virusprogrammet ska du kunna använda det. Det verkar märkligt att de har "låst" programmet för att en advokatbyrå har skickat en förlikningserbjudande. Mitt råd till dig är att ta kontakt med bolaget som du köpte virusprogrammet och fråga varför det inte fungerar.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret och du är varmt välkommen åter!

Mvh,

Filip Braun
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1117)
2019-05-23 Har jag möjlighet att få försäkringsbolaget att återbetala premiebetalning för en försäkring som jag inte gett mitt uttryckliga godkännande för?
2019-05-20 Vem ingås avtal om lokal med, mig eller mitt aktiebolag?
2019-05-18 Vad behöver ett avtal om försäljning av bil innehålla?
2019-05-15 Vad innebär avtalsfrihet?

Alla besvarade frågor (69284)