Förhindra försäljning av fastighet genom stiftelse

2018-10-31 i Stiftelser
FRÅGA
En ideell förening förvaltar en stiftelse, och ideella föreningen äger en fastighet. Om föreningen bestämmer sig för att sälja fastigheten, kan de det? Har stiftelsen (vars syfte var att förvalta fastigheten) ingen rätt att säga nej?Min fråga gällde säkerheten för fastigheten, ska man låta föreningen vara ägare eller stiftelsen om man vill säkra att den inte säljs?
SVAR

Hej!

Tack för din fråga.

I ditt exempel äger en ideell förening en fastigheten och förvaltar en stiftelse som i sin tur förvaltar fastigheten. Äganderätten ligger alltså hos föreningen och föreningen kan sälja fastigheten.

Även ifall stiftelsen äger fastigheten i ditt exempel så innebär det att föreningen kontrollerar fastigheten indirekt och kan sälja den genom sin makt i stiftelsen, genom att tex ändra i stadgarna. Därför anser jag att det säkraste skulle vara att skapa en oberoende stiftelse som har syfte att förvalta fastigheten, det blir väldigt svårt att sälja fastigheten då stiftelsens ändamål kretsar kring fastigheten och ingen annan har äganderätten.

MVH Patrik Olsson

Patrik Olsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stiftelser (13)
2019-03-03 Måste en kommunal bostadsstiftelse besvara frågor från sina hyresgäster
2019-01-08 Kan en stiftelse ge en styrelseledamot en minnesgåva skattefritt?
2018-12-18 Styrelseansvar i stiftelse
2018-10-31 Förhindra försäljning av fastighet genom stiftelse

Alla besvarade frågor (96583)