Förfaller rätten till det samägda huset om bodelning inte gjorts inom ett år?

När måste bodelning ske i ett samboförhållande som upphört ? Om den ena parten ej vill ställa upp på en bodelning måste då någon av parterna begära att en bodelningsman utses eller kan man lösa det på något annat sätt ? Gemensamt ägt hus finns och en part bor kvar i huset och betalar alla kostnader för detta. Förfaller rätten till 1/2 huset om bodelningen ej sker inom rimlig tid ( 1 år ?).

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!


Eftersom din fråga handlar om bodelning efter att ett samboförhållande upphört, blir sambolagen (SL) tillämplig. Även lagen om samäganderätt (samägandelagen) blir aktuell eftersom huset ägs gemensamt.


Begäran om bodelning måste göras inom ett år

För att en bodelning ska komma till stånd måste begäran om en sådan göras inom ett år, precis som du säger (SL 8 § 2 st). Om begäran om bodelning görs inom rätt tid, och de två inte har avtalat om att inte göra en sådan, spelar det ingen roll om den andra sambon inte vill medverka (SL 9 § 1 st).

Under sådana förutsättningar ska alltså en bodelning göras och bägge sambos är skyldiga att inte undanhålla sådant som är samboegendom (SL 11 §).


Samboegendom är exempelvis möbler, hushållsmaskiner, lösöre (vanliga, flyttbara saker) som finns i hemmet och som är avsett för det gemensamma hemmet. Samboegendom är inte sådant som bara den ena sambon använder för sitt eget bruk, eller som används främst för fritidsändamål (SL 6 § och 7 §). Samboegendom är heller inte sånt som den ene sambon har fått i arv, gåva eller genom testamente med särskilt villkor om att det ska vara just den sambons enskilda egendom, SL 4 § .

Normalt sett förfaller rätten att begära att dela på all samboegendom om begäran om bodelning inte görs inom ett års tid. Däremot är det så att om något som räknas som samboegendom var den ene sambons, får denne behålla denna sak. Att bodelningen inte längre är aktuell efter ett år gör bara att all samboegendom inte kommer läggas samman och sen delas lika mellan de två.


Rätten till det samägda huset försvinner inte

Eftersom huset ägs gemensamt gäller istället lagen om samäganderätt. Gemensamt ägande betyder att bägge ägarna har lika rätt till huset (samägandelagen 1 §). Därför är det inte för sent för den ena ägaren att åberopa sin rätt till huset, även om det har gått mer än ett år sen samboförhållandet upphörde. Därmed kan den ena ägaren föreslå en gemensam försäljning eller bli utköpt. Om det är så att de två ägarna till huset inte kan komma överens om användningen av huset innehåller samägandelagen olika lösningar på en sådan konflikt.


Sammanfattning

En begäran om bodelning ska göras inom ett år från den tidpunkt då samboförhållandet upphörde, SL 8 § 2 st. Om begäran om bodelning görs inom rätt tid (och dessa sambos inte skrivit ett avtal om att inte göra en bodelning) är det den sambons rätt att en sådan genomförs, och den andra sambon är då skyldig att medverka genom att inte uthålla sin samboegendom.


Gällande ett hus som ägs gemensamt gäller lagen om samäganderätt. Rätten till sin del av huset upphör inte även om det gått mer än ett år sen samboförhållandet upphört och begäran om bodelning inte gjorts. Detta eftersom det helt enkelt regleras av en annan lag och är fråga om äganderätt, inte bodelning.


Jag hoppas att detta gett dig svar på din fråga!


Med vänlig hälsning,


Beatrice KrigRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning