Förenings rätt att ta ut avgift vid andrahandsuthyrning

2017-09-28 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej,Jag har lite bekymmer med min bostadsrättsförening. Det handlar om att jag hyr ut min bostadsrätt i andrahand medan jag studerar i en annan stad. Detta har styrelsen ifrågasatt och försökt motverka på olika sätt. Hur som helst, fick jag igenom beslutet att hyra ut, och har haft en stabil hyresrätt i ca 1 år, vi har precis skrivit på 1 år till, detta har styrelsen också accepterat.Men det dök ner ett mail för någon dag sedan, där styrelsen hänvisar till slitage och adminstrationskostnader i samband med andrahands-uthyrning. Det ska tilläggas att min hyra ligger på 2500kr. "Styrelsen har beslutat att fr.o.m. 1a januari lägga till en mindre avgift för de som hyr ut sin lägenhet i andra hand, för att täcka ökat slitage samt administration. Årsavgiften kommer att vara 10% av ett prisbasbelopp, vilket kommer landa på ungefär 316 kr i månaden."Så nu är min fråga, har dem någon bäring i det här, hur kan de hänvisa till slitage när det är jag som äger lägenheten samt att jag endast har haft en stabil hyresgäst. Och att, den enda "administrationen" dem har gjort är att ta emot ett kontrakt, är det värt ca 4000kr om året?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande bostadsrätter och bostadsrättsföreningar är bostadsrättslagen tillämplig, se den lagen här.

Från och med den 1 januari 2014 finns det en bestämmelse i bostadsrättslagen som ger bostadsrättsföreningar rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning (7 kap. 14 § första stycket). Kravet som måste vara uppfyllt för att de ska få ta ut en avgift är att det i föreningens stadgar anges att föreningen får ta ut en avgift. Avgiften som får tas ut av föreningen får årligen motsvara högst tio procent av ett prisbasbelopp (7 kap. 14 § femte stycket).

Svaret på din fråga är alltså att föreningen har rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning så länge det finns angett i stadgarna. De behöver inte hänvisa till just slitage och administration för att få ta ut avgiften utan de har rätt att ta ut en avgift oavsett. Beloppet som de har valt att ta ut stämmer också överens med bostadsrättslagen.

Om du vill vara på den säkra sidan att allting gått rätt till bör du läsa föreningens stadgar för att se vad som står där. Eftersom att rätten att ta ut en avgift kom 1 januari 2014 krävs det att stadgarna har ändrats efter det. Skulle det uppstå några problem är du varmt välkommen att höra av dig igen. Skulle du då behöva hjälp av en jurist kan du boka tid med en av Lawlines jurister på lawline.se/boka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1217)
2021-07-24 Sätta in persienner i bostadsrätt?
2021-07-16 Kan styrelsen i en förening fatta beslut i strid mot stadgarna?
2021-07-02 Får man äga två bostadsrätter?
2021-06-30 Måste jag stå ut med störningar från en bostadsrätt som ägs av kommunen?

Alla besvarade frågor (94236)