Förbud mot husdjur i lägenhet som hyrs i andra hand

2017-03-28 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej, jag bor i en lägenhet som vi hyr i andra hand. hyresvärden sa när vi flyttade in i september förra året att han förbjudit husdjur i lägenheten. jag ville redan då skaffa hund och frågat två gånger om skälet till varför men aldrig fått något svar på det. det är inte ett anpassat allergirisk heller då det är flera i huset som har hundar. hur ska jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

Om det står i hyresavtalet att det är förbjudet att ha djur i lägenheten, kan man generellt sett säga att du inte behöver bry dig om det. För att en avtalsbestämmelse som stadgar förbud mot att ha husdjur i lägenhet skall vara gällande så måste hyresvärden ha sakliga skäl för det uppställda förbudet. Sakliga skäl kan till exempel vara om det i huset bor allergiska eller i övrigt känsliga personer. Ett annat skäl kan vara att du hyr bostaden möblerad. Husdjuret kommer då naturligtvis vara i kontakt med din hyresvärds möbler, något som värden kanske inte önskar. Om det inte finns något sakligt skäl som exempelvis dem nämnda ovan, finns inget hinder för dig att ha husdjur i bostaden.

Väl mött!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (698)
2021-07-29 Kan vi säga upp hyresavtalet till en villa i förtid?
2021-07-29 Gäller en månads uppsägningstid när jag hyr en bostadsrätt?
2021-07-28 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt
2021-07-19 Har min sambo som står på bostadskontraktet rätt att slänga ut mig och min son?

Alla besvarade frågor (94413)