Förälders skyldighet till omvårdnad

2017-05-31 i Barnrätt
FRÅGA
Min son på 11 år sköter sin hygien dåligt. Dålig lukt och blödande tandkött. Jag undrar om det är min skyldigjet som förälder att se till att min son på 11 år är ren och har borstat tänderna? Bör jag kontrollera att det görs ordentligt och kräva det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du som förälder och vårdnadshavare har en skyldighet att ge din son omvårdnad, trygghet och en god fostran enligt 6 kap 1 § Föräldrabalken (här). Av 2 § följer att du har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov enligt 1 § blir tillgodosedda.

Nu utgår jag ifrån att din vårdnad om din son inte blivit ifrågasatt men mitt råd är att se till att din sons tandhälsa är bra. Det är trots allt din skyldighet enligt lag att svara för hans omvårdnad och gör du det undviker du eventuella problem med vårdnaden.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1750)
2021-08-04 Krävs båda vårdnadshavares samtycke för att barnet ska få resa?
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?

Alla besvarade frågor (94627)