Förälders rätt att lämna gåvor till ett av sina barn

2019-09-28 i Gåva
FRÅGA
Hej!Min man och jag har tänkt att upprätta gåvobrev avseende vår fastighet. Gåvan ska ges till min dotter och hennes man, och anledningen är att de har ett handikappat barn och därmed behöver mera stöd än våra andra barn. Min man och jag äger halva fastigheten var, och har inte några gemensamma barn.Kan jag låta min svärson få min del av fastigheten, medan min make ger sin del till min dotter? På så vis kan det väl inte betraktas som förskott på arv? Jag förmodar att vi måste upprätta var sitt gåvobrev i så fall. Vi tror inte att något av våra andra barn skulle ha något att invända, men det skulle kännas tryggt att veta att det blir så som vi önskar.Med vänlig hälsningMarianne
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du och din man vill alltså överlåta er fastighet till din dotter och hennes man som en gåva. Du planerar ge din del till din svärson och din man vill ge sin del till din dotter. Eftersom en fastighet utgör fast egendom regleras sådana gåvor i Jordabalkens (JB) 4:e kapitel. Regler gällande arv finns i Ärvdabalken (ÄB).

Bryta presumtionen om förskott på arv

Faktum är att det inte spelar någon roll vems del som överlåts till vem. Det går alltså lika bra att du och din man i ett enda gåvobrev överlåter fastigheten till din dotter och hennes man.

Det finns visserligen en presumtion för att din del kommer att vara ett förskott på arv till din dotter (6 kap 1 § ÄB). Denna presumtion kan ni dock frångå genom att helt enkelt skriva på gåvobrevet att det inte ska utgöra förskott på arv.

Det förstärkta laglottsskyddet verkar inte bli aktuellt

Det finns dock två situationer som skulle kunna innebära att gåvobrevet ändå ses som ett förskott på arv. Dessa är:
- Om du ger bort fastigheten när du ligger för döden eller tror att du snart ska dö

- Om du och din man överlämnar gåvan med ett förbehåll om att ni fram till er död fortfarande ska få använda villan (7 kap 4 § ÄB).

Det verkar inte som att någon av dessa situationer blir tillämpliga i ert fall.

Sammanfattning

Det finns alltså inga hinder för dig och din man att ge fastigheten som gåva till din dotter och hennes man, så länge ni i gåvobrevet anger att det inte ska ses som ett förskott på arv. Vems del av huset som ges till vem har inte heller någon betydelse.

Du kan alltid använda dig av Lawlines egna tjänst för att upprätta gåvobrevet. Klicka HÄR för att komma direkt till sidan.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Lovisa Lindgren
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (623)
2020-05-24 Gåva och beskattning
2020-05-24 Kan någon annan låna pengar till min kontantinsats?
2020-05-19 Gåva från förälder
2020-05-09 Varför är det bra att skriva gåvobrev till sina barn?

Alla besvarade frågor (80507)