Förälder med umgängesrätt flyttar

2017-04-03 i Barnrätt
FRÅGA
Hej, gemensamma vårdanad tre toårstjejer. Jag har de heltid, de är skrivna hos mig. Han har umgänge med de ca varannan helg om han vill...Nu ska han flytta till en annan kommun, över fem mil. Sa barnen vet ej vart ....Får han det? Är ju lite bekymmerad över de helger han vill ha det????Med vänlig hälsning, mamma 03
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Får han flytta till en annan kommun?

Även om man har gemensam vårdnad får man flytta till en annan kommun utan att det krävs något särskilt samtycke från exempelvis den andra vårdnadshavaren.

Vad kommer flytten att påverka då barnen endast bor med ena föräldern?

I lagen står det att barn ska ha rätt till umgänge med den förälder som de inte bor tillsammans med. Umgänget behöver inte nödvändigtvis innebära att man träffas personligen utan umgänget kan ske genom annan kontakt. Ansvaret för att umgänget ska ske ligger på båda föräldrarna (6:15 FB). Eftersom barnen bor hos dig ska du ta del i resekostnaderna för att barnen ska kunna umgås med den andra föräldern (6:15 b FB). Att den andra föräldern flyttar långt bort kan påverka fördelningen av resekostnaderna mellan er. Detta innebär att han kan behöva stå för större delen av resekostnaderna.

Hoppas att svaret var till hjälp. Du är välkommen att ställa fler frågor om du har några!

Med vänliga hälsningar

Michelle Gaudin González
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94370)