Flyttstädning bostadsrätt

2017-01-31 i Bostadsrätt
FRÅGA
Vid inflyttning i bostadsrätt visade det sig att flyttstädning inte gjorts. Detta meddelades mäklaren omgående. Han lovade att kontakta säljaren och dennes städfirma. Då inget hände och ingen återkom trots upprepade försök att få rätsida på detta, måste vi städa själva för att kunna flytta in. Vi har bildbesvis på hur kök, ugn, badrum, avlopp, torktumlare etc. såg ut vid inflyttningstillfället. Finns det något sätt att få kompensation för detta? Kan säljaren bara strunta i att städa och gå "fri" med det? I så fall vad finns lagen till för?
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Flyttstädning finns inte reglerat i lagen utan det är fritt för parterna att själva komma överens om vad som ska gälla mellan dem. Villkor om flyttstädning finns vanligen med i överlåtelseavtalet för bostadsrätten, där även konsekvenserna för en utebliven eller undermålig flyttstädning vanligtvis finns stadgat.

I en situation där säljaren vägrar att utföra en kompletteringsstädning och flyttstädningen faktiskt var bristfällig hade du, om flyttstädning finns reglerat i överlåtelseavtalet, haft rätt att på säljarens bekostnad anlita en städfirma. Du har dock valt att utföra städningen själv, något som sällan resulterar i kompensation.

Med vänliga hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1223)
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga
2021-07-31 Kan en styrelsen i en bostadsrättsförening gå in i lägenheter utan medlemmens tillstånd?

Alla besvarade frågor (94588)